Navigere opp
Logg på
Hjelp (nytt vindu)
Hopp til hovedinnhold

Romboleden

 

Pilegrimsvegen gjennom Selbu

Milesteinen for Romboleden i Selbu.jpgI gammel tid gikk det en ferdselsåre fra Sverige, gjennom Tydal og Selbu, og til Nidaros. I middelalderen ble denne veien mye brukt av pilegrimer som skulle oppsøke Olav den helliges grav.

Fra Sverige kom de veifarende inn i Norge gjennom Skardøra, før de vandret nedover Neadalen. Ofte holdt de seg godt opp i dalsiden, da det her var lettere å passere f.eks. bekker og elver.
 
Etter reformasjonen ble det slutt på pilegrimstrafikken. Stiene grodde igjen. Den lutherske lære hadde ikke rom for dyrkelse av helgener. Litt overraskende er det at det de siste årene har oppstått en rennessanse for disse veiene. De er gått opp på nytt, de er merket, det arrangeres jevnlig vandringer på de gamle stier. 
 
Selv om målet fortsatt er Nidaros, så har betydningen av denne vandring endret seg. I dag er vel motivasjonen for slik vandring en blanding av flere ting. Det kan handle om å søke sine kulturhistoriske røtter, det kan handle om naturopplevelse, om mosjon, om å vandre i stillhet og ettertanke, og selvfølgelig - det spesifikt religiøse har fortsatt sin betydning for mange. Pilegrimsvandring i vår tid er derfor en mosaikk av flere slike bestanddeler.
 
Leden gjennom Selbu, som er en del av "Rombo-leden", ble åpnet i år 2000. Den følger gamle stier og veier,og det er fritt for alle å gå kortere eller lengre deler av leden. Årlig, gjerne rundt olsok eller i august kommer svenske grupper gjennom Selbu på vei til Trondheim .
 
Leden gjennom Selbu:
Flora fellesseter - Mebonden (21 km). Forbi Øråsvåttan og Rolsetvåttan, med utsikt mot Roltdalen. Forbi Brumoen til Selbu kirke. Mebonden - Peder Morsets folkehøgskole (15 km). Gjennom kulturlandskap i Mebonden og Innbygda til folkehøgskolen, og videre herfra mot Malvik.
 
Båt over Selbusjøen er blitt brukt i gammel tid, og kan gjerne brukes i vår tid.
 
I Selbu har konfirmantene de siste årene deltatt på en vandring fra Græsli til Flora. For øvrig skal man være oppmerksom på at Nidaros bispedømme har en egen pilegrimsprest, som på ulike måter vil legge til rette for den moderne pilegrimsvandring.  
 
 
 
 
Oppdatert: 02.08.2017 12:18
 
Selbu Kommune
Gjelbakken 15, 7580 Selbu. Telefon: 73816700. E-post: postmottak@selbu.kommune.no Org.nr: 971197609. Følg oss på Facebook Facebook
Åpningstider: Vinter: 08.00 - 15.30 / Sommer: 08.00 - 15.00 (Skifter:16.mai / 15.september) | Nettstedskart
Selbu Kommune
Gjelbakken 15, 7580 Selbu. Telefon: 73816700. E-post: postmottak@selbu.kommune.no Org.nr: 971197609. Følg oss på Facebook Facebook