Navigere opp
Hjelp (nytt vindu)
Selbu kommune - Aktuelt - Hageplanter på rømmen – leveres til gjenbrukstorget

Hageplanter på rømmen – leveres til gjenbrukstorget

Har du lupiner på din eiendom, eller nær der du bor? Eller kanskje parkslirekne, kjempespringfrø eller rynkerose?

Dette er planter som lett rømmer fra hagen, og sprer seg ut i naturen. Der utkonkurrer de våre lokale arter, og endrer og skader naturen for alltid. Mange sprer seg også lett langs bekker, elver og vann, der de kan skade insektlivet og fisken.

Du kan levere fremmede arter til gjenbrukstorget, så vil de bli destruert. Husk å dekke til plantene under transport slik at ikke frø sprer seg fra lasten!

Ta kontakt med kommunen om du har slirekne, eller andre fremmede arter du har problemer med å bli kvitt, eller om noe er i ferd med å spre seg ukontrollert.

For bekjempelse av andre arter, kan du f.eks. søke her:

Les mer på nettsidene til Innherred Renovasjon (velg Selbu fra menyen):

Her finner du Miljødirektoratets guide:

Her er noen eksempler på hva du kan gjøre:

Lupin
Dersom du har lupin på din eiendom, bør de lukes bort, slik at de ikke får spredt seg. Slås de mens de er tidlig i blomst, kan de bare ligge og visne på bakken. Dersom de er i ferd med å danne belger med frø, så må de legges i sekker som leveres til gjenbrukstorget (gratis).

Slirekne
Disse finnes i flere varianter (parkslirekne, kjempeslirekne, hybridslirekne). Her må man benytte riktig metode for bekjempelse, fordi de kan begynne å vokse fra hver eneste lille flis som ligger igjen på bakken. De kan bekjempes ved å kuttes ned og levere avfallet til gjenbrukstorget, men etterpå må bakken tildekkes med duk, eller sprøytes med RoundUp. (Husk at sprøyting av plantegift nær vann kan være søknadspliktig hos Mattilsynet. Les om avstandskravet på etiketten. Om det ikke står oppgitt, er grensen tre meter.)

Kjempespringfrø
Kan slås og tørke på bakken, om de tas tidlig i blomstringen.

Kjempebjørnekjeks og tromsøpalme
Finnes ofte langs veier, men må ikke forveksles med naturlige arter som ligner (f.eks. hundekjeks, kvann, sibirbjørnekjeks). Kan danne store kratt i tre meters høyde. Kjempebjørnekjeks er giftig, og saft på bar hud kan gjøre deg alvorlig solbrent etterpå. Bekjempes ved å fjerne helt, inkludert rotsystemet, og/eller sprøyting. (Som midlertidig løsning kan videre spredning unngås ved å kun kutte av blomstene, legge i søppelsekker og levere disse til mottak.)

Rynkerose
Disse kan være store busker og kratt som må fjernes i sin helhet ved å klippe helt ned flere ganger i sesongen og over flere år, til alt er borte. Merk at rynkerose kan være vanskelig å skille fra andre typer roser, slik at du ikke bekjemper feil art.

Oppdatert: 16.07.2019 14:06

Selbu Kommune
Gjelbakken 15, 7580 Selbu. Telefon: 73816700. E-post: postmottak@selbu.kommune.no Org.nr: 971197609. Følg oss på Facebook Facebook
Åpningstider: Vinter: 08.00 - 15.30 / Sommer: 08.00 - 15.00 (Skifter:16.mai / 15.september) | Nettstedskart