Gryteklututstillingen på prestgårdskjøkkenet
Siste oppdatering: 20.01.11

Gryteklututstillingen på prestegårdskjøkkenet

Sommeren 2007 åpnet en gryteklututstilling på prestegårdskjøkkenet. Over 1300 grytekluter samt en gryteklutkjole med tittelen ”Hun rørte i gryten og nynnet så glad”, av kunstneren Ellinor Flor, er utstilt.

Gryteklutene er i alle varianter av heklede og strikkede former og fasonger i ulike fargevalører. Opprinnelige klare, sterke farger i bomullsgarn er bleknet og utvasket over tid, og fargepaletten består i hovedsak av ulike nyanser i pastell. Enkelte har innslag med sterke og klare farger. Teknikken er forskjellig, men de fleste er heklet eller strikket, i firkantet, trekantet eller rund fasong. Noen er doble, gjennomhullet og med blondemønster. Andre har tydelige blomster og roser med bladverk omkring.

Mange grytekluter har vært godt brukt og har hatt et langt liv ved grytene. Fellestrekk for disse er fillete kanter, avslitt hempe, brune flekker og hull. Noen er ment bare til pynt og disse er i bedre skikk og har bevart de opprinnelige fargene.

Grytekluten er en gjenstand som tidligere ikke har hatt særlig prioritet som innsamlings- eller utstillingsobjekt i museumssammenheng. I forbindelse med utstillingen har det vært et innsamlingsprosjekt av grytekluter til bygdemuseet, og hittil har det kommet inn over 200 grytekluter.

Tema for kulturminneåret 2009 er ”Dagliglivets kulturminner”, og er det et kulturminne som brukes daglig, så er det nettopp grytekluten.

Les mer: artikkel ”Grytekluten – uunnværlig i alle hjem”.

Klikk for større bilde
Kjole av grytekluter
[
Se større bilde ]

Klikk for større bilde
Gryteklut fra utstillingen

Klikk for større bilde