Strikkeutstilling
Siste oppdatering: 18.01.11

Innledning | 1.rom | 2.rom | 3.rom | 4.rom | 5.rom


Français


1. ROM
 

MARIT EMSTAD
Etter tradisjonen skal Marit Emstad (1841-1929) ha oppfunnet selbustrikkinga. Marit var født Guldseth/Guldsethbrua og gift Flønes. Emstadnavnet fikk hun sent i livet da hun kom på kår hos datteren Mali, gift Emstad.

I 1856/57 var Marit Guldseth gjeter i Kjøsnes.Om vinteren batt tausa på gården, Marit Sessenggjerdet et par strømper til husbonden. Det uvanlige med strømpene var at de var strikket av to tråder med forskjellig farge, med slynger og streker oppover leggen.

Sommeren etter strikket 16-årige Marit Guldseth sittførste par “totrådvotta” der totrådbindinga var gjennomført hele votten gjennom, og skikkelig rosamønster var brukt.

Det vakte oppsikt i bygda da Marit og søstrene hennes møtte i kirka en vinterdag med totrådvotta i rosamønster. Totrådbindinga spredde seg raskt fra gård til gård og i 1870-årene var den fast etablert i Selbu. Marit Emstad regnes som selbustrikkingas “mor”. Det var hun som “oppfant” rosemønsteret.

De første selbuvottene var strikket av håndspunnet tynt ullgarn i naturfarger - ubleket, brunt, svart eller grått. Så kom en brunrød farge, “persiko”, på moten, før man igjen gikk tilbake til naturfargene.

TO TRÅDER FLERE STEDER
Strikking med to tråder av ulik farge er kjent enda tidligere andre steder, både i Norge og i Sverige. Selbuvotten spredde seg likevel raskt over landet og ble selve stasvotten i norsk husflid.

[ Les om vottene fra Østerdalen som "fant" veien til Selbu... ]Klikk for større bilde
Fra rom 1

Klikk for større bilde
Marit Emstad

Kllikk for større bilde
Herrevotter stikket av Marit Emstad


Klikk for større bilde
Babyvotter (dåpsvotter?), hjemmespunnet ullgarn.
Totrådbinding. SE 3107


Klikk for større bilde
Dåpsvotter, hjemmespunnet
ullgarn, trefarget. Totrådbinding.
Etter Martin Hofsli, f. 1899. SE 1504.


Klikk for større bilde
Pulsvanter, ull. Perle-strikk i siksakdekor.
SE 1497.

Topp | Neste side